Pagina's

vrijdag 8 mei 2015

Windprofiel 2010


Vanuit het perspectief van opbrengst uit windenergie is 2010 een nogal dramatisch jaar geweest. Dit is des te interessanter, omdat de opbrengst uit hernieuwbare energie als geheel daardoor ook een behoorlijke deuk opliep. Dit werkt enkele jaren door omdat windopbrengsten genormaliseerd worden. Dus een eventueel gebrek aan groei door bijvoorbeeld de crisis, werd nog eens versterkt door de windopbrengst in 2010.

Om een idee te krijgen van de afwijking die in 2010 heeft plaatsgevonden, leek het me wel interessant om het windprofiel van dat jaar te vergelijken met het windprofiel van de 4 jaren daarna. Onderstaande grafiek is het gemiddelde windprofiel voor de jaren 2011 t/m 2014.De top van het donkere gedeelte is de gemiddelde minimum windsnelheid gedurende een etmaal. Dit is meestal rond 4u ’s ochtends. De top van het blauwe gedeelte is de maximum snelheid gedurende een etmaal. Dit is meestal tussen 13u en 15u ’s middags. De rode lijn geeft het daggemiddelde weer.

Het blauwe gedeelte kan beschouwd worden als de variantie, en het is onmiddellijk duidelijk dat die variantie kleiner is in de koude maanden terwijl er dan gemiddeld meer wind is, en groter in de warme maanden terwijl er dan tevens gemiddeld minder wind is. Met andere woorden, in de winter waait er gemiddeld meer wind die bovendien meer consistent van karakter is.

Dit is uiteraard goed nieuws van een energie perspectief, want dat zijn nou net de maanden dat we de meeste energie nodig hebben.

Maar daar zit dan gelijk ook de kneep: in 2010 blijkt dat er juist in de koude maanden significant minder wind was, en dat ook nog eens met dezelfde consistentie. Ter vergelijk is hier een gif-plaatje dat wisselt tussen het profiel voor 2010 en 2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten