Pagina's

dinsdag 19 mei 2015

Tesla en de Toekomst van Lithium


Afgelopen week had The Economist een artikel over de nieuwe Tesla producten. Het is het bekende verhaal: Elon is god, en batterijen zijn hot. Zoiets. Maar één zinnetje trok mijn aandacht, omdat het weer eens de omgekeerde wereld proclameerde.  
"Such is the reality-field distortion of the Tesla brand and the company’s charismatic leader."
De enige reality-field distortion zit tussen de oren van de gemiddelde journalist. Of wellicht zat ie sowieso al bij de nu in verlorenheid zoekende Apple aficionado. Maar met Tesla of de charismatische leider heeft het niks te maken. Storage is business, big business, en Elon Musk is een zakenman, en de twee hebben elkaar toevallig gevonden. Storage is niet bigger business nu hij zich ermee gaat bemoeien. 

Dat hij als zakenman alvast een voorschot neemt op prijsontwikkelingen vanwege onder andere zijn enorme fabriek is natuurlijk een interessante zet, en ze zullen het ongetwijfeld economisch hebben doorgerekend, dus dat is niet noodzakelijk een heel risicovolle zet. Maar daar zit dan ook zo'n beetje het enige opmerkelijke element. Naast misschien het feit dat als een Silicon Valley team zich bezighoudt met batterij en cyclemanagement, dat dat mogelijk wat meer vertrouwen wekt naar de toekomst toe, dan een combinatie van laten we zeggen een Japanse witgoed fabrikant en een paar omhooggevallen Indiase callcenter programmeurs. 

Waar ik me wel zorgen over maak is de nogal grootse inzet op lithium technologie. Dat is op zich niet heel verwonderlijk vanwege de energiedichtheid van het materiaal, maar we zitten nog in een akelig vroeg stadium van batterij technologie ontwikkelingen en vandaag of morgen maken we sprongen op basis van materialen die bijvoorbeeld goedkoper, schoner, makkelijker, meer beschikbaar, en beter toepasbaar zijn, en dan ontstaat er een interessante spanning, om eens een flauwe woordspeling te gebruiken. 

Want als je groots inzet op lithium, en je moet over naar de nieuwe materialen, kun je dan je fabriek nog verantwoorden? Kun je die simpelweg omschakelen? Heb je de nieuwe technologie gelicenseerd? Moet je gaan concurreren met je bestaande materialen tegen nieuwe batterijen? Kijk, dan heb je echt interessante zakelijke afwegingen, en daar moet je wel op anticiperen. Je zult de veelbelovende innovaties goed in de gaten moeten houden en bovenop nieuwe technologieën moeten zitten. 

En hopelijk gaan ze dus niet vanwege de zware inzet op lithium, nieuwe technologieën in de kiem smoren door innovaties op te kopen en dood te verklaren. Dat is eerlijk gezegd het laatste wat we in dit stadium van de energie transitie kunnen gebruiken. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten