Pagina's

donderdag 7 mei 2015

Geen Dagen met Geen Wind!


De windsnelheid in Nederland liet me niet los, dus wilde ik er nog een grafiekje tegenaan gooien. Het betreft hier de verdeling van de windsnelheid naar het uur van de dag. Ik was benieuwd naar het verschil tussen de meest windstille periode gedurende een etmaal, en de meest windrijke periode.


In 2014 viel het meest windarme gedeelte van de dag tussen 4u en 5u ’s ochtends. Je ziet veel lichtblauwe kleuren, wat betekent dat er relatief veel dagen geteld zijn met weinig wind rond die tijd. Het meest windrijke gedeelte ligt rond 13u ’s middags, waarbij vooral opvalt dat er dus weinig dagen zijn met weinig wind rond die tijd. Tussen 11u en 17u is het bijvoorbeeld nooit windstil geweest.


Ter vergelijk hier de distributie van de windarme en windrijke periode in één grafiek geplaatst. Rond de vroege ochtend worden de meeste dagen geteld met snelheden tussen de 1m/s en 2/ms, terwijl dat in de middag verschuift naar tussen de 2m/s en 3m/s, met bovendien meer spreiding naar de hogere snelheden. Dat leidt uiteindelijk tot een gemiddelde windsnelheid van iets onder de 3m/s voor het windarme tijdstip, tot iets boven de 4m/s voor het windrijke tijdstip. Het verloop van de gemiddelde windsnelheid over de dag is hier te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten