Pagina's

dinsdag 5 mei 2015


Wederom interessante data tegengekomen en gelijk in een grafiekje gezet. Hier is het prijsverloop weergegeven voor een PV zonnepanelen systeem. Het betreft de prijs per kWp voor een turnkey systeemoplossing van maximaal 100 kWp. De data is verkregen via een voortdurende rondvraag onder zo’n 300 aanbieders van systemen.


De prijs daalt nog steeds relatief snel, zodat er gedurende een jaar ook een significant verloop is. In de grafiek staat de gemiddelde prijs weergegeven en die laat een duidelijke trend zien naar een basisprijs. Voor de zekerheid is ook de minimum prijs weergegeven. Die prijs doet zich over het algemeen voor aan het eind van ieder jaar. Zie hier.

De data is waarschijnlijk verkregen van voornamelijk Duitse aanbieders. De prognose is uiteraard puur gebaseerd op het speculatieve idee van een trend in de grafiek. Die lijkt sterk te neigen naar een basisprijs van 1000 euro per kWp. Dat lijkt me om meerdere redenen aannemelijk, en betreft uiteraard ook een deel vaste kosten als de inverter, aansluitingen, en installatie. Dat betekent echter ook dat eventuele grote sprongen in techniek, waarschijnlijk geen grote sprongen meer zullen veroorzaken in het verloop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten