Pagina's

maandag 11 mei 2015

Driedubbelglas, Driedubbeldom!

Driedubbelglas??? Wie heeft dat ooit verzonnen? Dat moet met stip het domste idee zijn sinds de uitvinding van het wiel! Was de uitvinding van het wiel zo dom dan? Nee, maar je moet er niet aan denken wat ze dan daarvoor hebben geprobeerd. Serieus, wat bespaart driedubbelglas nou ten opzichte van dubbelglas?


Voor die extra plaat glas in je sponning moet je, naast een hoop andere extra’s, een oven op standje vulkaan laten branden, en dat levert bij je thuis dan een tiende procent meer rendement op of zo? Ik kan mij niet voorstellen dat dat ook maar enigszins energieneutraal uitpakt. Zelfs niet over de gehele levensduur van een raam.

Wat me bovendien stoort is het idee van een volledig afgesloten ruimte om het binnenklimaat te kunnen beheersen. Dat moet dan gecombineerd worden met een luchtverversingssysteem, en naast het feit dat dat systeem continu energie behoeft, is dat met voorsprong één van de meest ziekmakende elementen in een huis. Een enorme stofzuiger die 24x7 aan staat, waardoor je de lucht laat stromen die je inademt. En die lucht is meestal nog verwarmd ook. Als bacteriën ergens van houden…

En als je dan bedenkt welke alternatieven er zijn: zonnepanelen geïntegreerd in het raam, of dubbelglas met fractioneel dikker glas, of misschien vacuüm zuigen of ander gassoort ertussen, of wellicht water met passieve warmte. Ik kan nog wel een tijdje doorgaan, zonder überhaupt te weten of het zinvol is of dat het al bestaat misschien, maar dat is het punt niet: dit lijkt vooral interessant te zijn voor de portemonnee van een raamfabrikant, maar niet bepaald voor de kasboeken van duurzaamheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten