Pagina's

zondag 10 mei 2015

Zonneschijn en PV Opbrengst


Zonnepanelen leveren uiteraard meer op als de zon schijnt, maar als ze te warm worden moeten ze aan rendement inboeten. Dus zonnepanelen presteren ietwat beter als het zonnig en koel is. Dat kunnen we goed zien als we de relatieve opbrengst vergelijken met de relatieve zonneschijn.

Bovenstaande grafiek geeft in geel de relatieve zonneschijn over de jaren 1990 t/m 2014 weer. De meeste zonneschijn wordt bereikt in juni met ruim 15% aandeel in het jaartotaal. Het gaat hier dus niet om absolute waarden en dus ook niet om de hoek van de instraling.

Datzelfde kunnen we doen voor de relatieve opbrengst van zonnepanelen. Of beter, dat hebben ze bij Polder PV al voor ons gedaan. Dat betreft weliswaar de jaren 2002 t/m 2014 met uitzondering van 2010, maar dat zijn vermoedelijk wel voldoende metingen voor een stabiel appels-met-appels vergelijk.

De rode lijn in de grafiek geeft de relatieve opbrengst weer van de Polder PV systemen. Daarmee is goed te zien dat het relatieve aandeel van de opbrengst in de koudere maanden groter is dan het relatieve aandeel zonneschijn. En in de warme maanden precies andersom.

(Zie hier voor een nadere uitleg van de relatie tussen temperatuur en opbrengst.)

update 13/05, met luchttemperatuur:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten