Pagina's

maandag 27 april 2015

Altijd wat te Klagen!


Weer zo'n fantastisch grafiekje. Dit keer zijn we te rade gegaan bij het KNMI. Deze grafiek geeft de verdeling weer van zonneschijnduur over de periode 1990 t/m 2014. Dat betreft 9131 dagen, die verdeeld zijn naar bandbreedte. De zonneschijnduur is gegeven als een relatieve waarde ten opzichte van het maximaal mogelijk aantal uren op die bepaalde dag. Vervolgens tellen we de dagen die vallen in de bandbreedtes.

Wat gelijk opvalt is dat we blijkbaar alle reden hebben om te klagen over het weer, want de zon schijnt beduidend minder dan de helft van de tijd. Sterker, er is een speciale categorie nodig voor volledig bewolkte en grijze dagen, zodat de resultaten niet teveel afwijken. Het is gelijk de grootste categorie waarin maar liefst 15% van het totaal aantal dagen zit.

Als de zon schijnt, dan halen we gemiddeld 42% zonneschijnduur. Met de bewolkte en grijze dagen meegerekend daalt dit naar 35%. Interessant is overigens de afwijking in bovenste categorie├źn van de grafiek (dagen met meer dan 80% zonneschijn). Dit is mogelijk een gevolg van de meetmethode relatief ten opzichte van het theoretisch maximum. Een 100% score komt bijvoorbeeld nooit voor. Het maximum is 96% wat 1x voorkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten