Duurzaamheid is het synchroniseren van kennis en verantwoordelijkheid. Laat ik dat even uitleggen. Een bedrijf produceert goederen die het wil verkopen aan de maatschappij. Dit is per definitie het geval omdat klanten altijd een onderdeel zijn van die maatschappij. Dat bedrijf is zelf uiteraard ook onderdeel van de maatschappij. Zowel dat bedrijf als de klanten zijn afhankelijk van de maatschappelijke organisatie waar ze onderdeel van zijn.
Dus beide hebben baat bij de bescherming van de maatschappelijke structuur, en daarmee een verantwoordelijkheid naar de maatschappij toe voor het behoud ervan. Het is uiteindelijk de overkoepelende context waarin ze opereren.
zondag 31 mei 2015
zaterdag 30 mei 2015
Apple's McDrive
We mogen gerust stellen dat BMW al een tijdje aan de weg timmert, om eens een toepasselijke woordspeling te gebruiken. Kan zomaar zijn dat ze een 100 jarig jubileum aan het voorbereiden zijn. En met succes trouwens, dat timmeren, want ze produceren nog steeds één van de beste rijervaringen in de industrie. Bovendien weten ze goed met de tijd mee te gaan, richting all-electric, dus de kans is groot dat ze nog wel een tijdje blijven doorhameren.
En nou begrijp ik best dat ze in Silicon Valley een bepaalde mate van hoogmoed hebben. Ze hebben zo’n beetje ons hele moderne leven op een bepalende manier vormgegeven, en als je het maar leuk genoeg presenteert dan kun je zelfs een veredelde jerrycan verkopen als the next best thing since sliced bread, maar je zou zeggen dat er wel een limiet zit aan arrogantie.
vrijdag 29 mei 2015
Innovatie en Economisme
In het ecosysteem zit een percentage uitval ingebouwd. Zowel hele soorten als individuele exponenten die zich niet doorontwikkelen of tot wasdom komen. De vraag is natuurlijk: waarom? Na miljarden jaren evolutie heeft een percentage uitval blijkbaar een zinvolle bijdrage in het voortbestaan van het geheel. Wat is dan die zinvolle bijdrage?
zaterdag 23 mei 2015
Apocalyptisch Ecofatalisme
Journalisten zouden bekend moeten zijn met de term “eenzijdige” berichtgeving. Eenzijdige berichtgeving is niet zozeer een polair probleem, maar komt ook in meer subtiele vormen voor. En de berichtgeving rondom het klimaat begint aardig naar één kant over te hellen. Of dat al dan niet terecht is, laat ik even in het midden, maar je behoort als journalist wel meerdere kanten van een verhaal te belichten en tenminste de argumentatie of inzichten van het tegendeel aan te stippen. Dat doet verder niets af aan je eigen mening en levert de mogelijkheid op om die tegenargumentatie te voorzien van een mening of commentaar.
woensdag 20 mei 2015
Batterijen
Batterijen zijn in essentie nogal extreem simpele dingen. Neem twee verschillende materialen, en breng die heel dicht bij elkaar, maar niet tegen elkaar, en je hebt een batterij. De materialen maken eigenlijk niet zo uit, al zijn sommige materialen wel wat geschikter dan andere. Dus meestal metalen, maar bijvoorbeeld ook koolstof en grafiet (zoals in een potlood).
dinsdag 19 mei 2015
Tesla en de Toekomst van Lithium
Afgelopen week had The Economist een artikel over de nieuwe Tesla producten. Het is het bekende verhaal: Elon is god, en batterijen zijn hot. Zoiets. Maar één zinnetje trok mijn aandacht, omdat het weer eens de omgekeerde wereld proclameerde.
"Such is the reality-field distortion of the Tesla brand and the company’s charismatic leader."De enige reality-field distortion zit tussen de oren van de gemiddelde journalist. Of wellicht zat ie sowieso al bij de nu in verlorenheid zoekende Apple aficionado. Maar met Tesla of de charismatische leider heeft het niks te maken. Storage is business, big business, en Elon Musk is een zakenman, en de twee hebben elkaar toevallig gevonden. Storage is niet bigger business nu hij zich ermee gaat bemoeien.
donderdag 14 mei 2015
Correlatie Zonneschijn & Toekomstige Temperatuur II
Om de correlatie tussen straling en temperatuur verder in kaart te brengen zou het toch leuk zijn als we alle punten uit de periode 1958 t/m 2014 in een grafiek kunnen krijgen. Om het aantal coördinaten enigszins in de perken te houden heb ik hier de temperaturen verzameld die binnen een bandbreedte aan straling vallen.
woensdag 13 mei 2015
Correlatie Zonneschijn en Toekomstige Temperatuur
Voor een beter vergelijk tussen straling en temperatuur moeten we het naijl effect opheffen. Dus zoeken we de beste correlatie tussen de straling en de toekomstige temperatuur. Dat blijkt te zijn rond de 29 dagen later. Bovenstaande grafiek geeft de relatie tussen straling en de temperatuur van 29 dagen later.
Correlatie Zonneschijn en Temperatuur
Als we dan toch de stralingsdata van zonneschijn hebben verzameld uit de database van het KNMI, dan is het ook wel leuk om de correlatie met de temperatuur te bekijken. Om te begrijpen waar we eigenlijk naar kijken, moeten we eerst even naar het gemiddelde verloop van beide grootheden over het jaar kijken.
maandag 11 mei 2015
Driedubbelglas, Driedubbeldom!
Driedubbelglas??? Wie heeft dat ooit verzonnen? Dat moet met stip het domste idee zijn sinds de uitvinding van het wiel! Was de uitvinding van het wiel zo dom dan? Nee, maar je moet er niet aan denken wat ze dan daarvoor hebben geprobeerd. Serieus, wat bespaart driedubbelglas nou ten opzichte van dubbelglas?
zondag 10 mei 2015
Cloudbased Powerstorage
Photo by Kevin Hutchinson cc2.0
In order to facilitate the true exchange of power, it needs to become available at the time and place of demand. When a user generates power locally, part of it will be used immediately at their location, but if the user wants to share some of the excess power, it currently must be shared immediately as well.
Zonneschijn en PV Opbrengst
Zonnepanelen leveren uiteraard meer op als de zon schijnt, maar als ze te warm worden moeten ze aan rendement inboeten. Dus zonnepanelen presteren ietwat beter als het zonnig en koel is. Dat kunnen we goed zien als we de relatieve opbrengst vergelijken met de relatieve zonneschijn.
zaterdag 9 mei 2015
Inverter Ownership
This tweet with a questionable statement came by recently. It singles out one potential application of the Tesla powerwall, and links to an interesting document about how the inverter in a local powersystem should possibly belong to the grid, so that the local powersystem as a whole can be adapted to play nicely with the larger gridneeds.
From an archaic perspective I understand this white paper. If you are a struggling utility company with your hands in your hair, you start researching different, oldskool business opportunities, and the prehistoric businessdevelopment departement is then set to calculate businesscases with these type of convoluted “solutions”.
But this is a solution to a problem that doesn’t exist. Here is why:
vrijdag 8 mei 2015
Windprofiel 2010
Om een idee te krijgen van de afwijking die in 2010 heeft plaatsgevonden, leek het me wel interessant om het windprofiel van dat jaar te vergelijken met het windprofiel van de 4 jaren daarna. Onderstaande grafiek is het gemiddelde windprofiel voor de jaren 2011 t/m 2014.
donderdag 7 mei 2015
Geen Dagen met Geen Wind!
De windsnelheid in Nederland liet me niet los, dus wilde ik er nog een grafiekje tegenaan gooien. Het betreft hier de verdeling van de windsnelheid naar het uur van de dag. Ik was benieuwd naar het verschil tussen de meest windstille periode gedurende een etmaal, en de meest windrijke periode.
dinsdag 5 mei 2015
Wederom interessante data tegengekomen en gelijk in een grafiekje gezet. Hier is het prijsverloop weergegeven voor een PV zonnepanelen systeem. Het betreft de prijs per kWp voor een turnkey systeemoplossing van maximaal 100 kWp. De data is verkregen via een voortdurende rondvraag onder zo’n 300 aanbieders van systemen.
maandag 4 mei 2015
Brief aan TeslaMotors
Beste Meneer Musk,
Het zit even niet mee met de verkoop in China heb ik begrepen en voordat er nog meer koppen nodeloos gaan rollen, wilde ik U graag een paar tips doen toekomen van kleine maar niet onbelangrijke culturele verschillen tussen Uw thuisland en het verre oosten.
Het zit even niet mee met de verkoop in China heb ik begrepen en voordat er nog meer koppen nodeloos gaan rollen, wilde ik U graag een paar tips doen toekomen van kleine maar niet onbelangrijke culturele verschillen tussen Uw thuisland en het verre oosten.
zondag 3 mei 2015
Het Einde van de Energiecoöperatie?
photo credit: Conversation via photopin (license)
Met een coöperatie een groen energie initiatief starten is op zich een nobel streven. De grote energiereuzen, diep verzonken in een vrije markt structuur en nietsontziende politieke lobby, staan inmiddels zo ver van de mensen, de menselijkheid, en de aarde zelf af, dat ze eerder als dreiging worden ervaren dan als baken en rots in de branding van de energietransitie.
Er is derhalve veel te zeggen voor het zelf collectief opwekken van groene energie en die onderling te gebruiken. Er doet zich echter gelijk een interessante tegenstrijdigheid voor welke in één keer duidelijk maakt wat überhaupt het probleem is met het huidige vrije markt denken, maar ook met de door de transitionisti zo geprezen oplossing.
De Apple-iScooter en de Tesla-eBike, heeft iemand ‘m al gespot?
Nee, hoor, wees gerust, de scoop of the century lees je niet op één of ander obscure, private blog van een quasi energie aficionado. Ook denk ik niet dat Apple of Tesla op korte termijn met zo’n geval naar buiten gaan komen. Maar dat weerhoudt me er natuurlijk niet van om daarover wel een mening te ventileren.
vrijdag 1 mei 2015
De Tesla Thuisbatterij
De Tesla thuisbatterij is gepresenteerd en dat zou een gamechanger moeten zijn in lokale opslag van elektriciteit. Het is overigens nog maar de vraag of dat in dit stadium van de technologische ontwikkeling gaat lukken, maar het lijkt er wel op dat vriend en vijand verrast zijn door de prijs.
De batterij komt in twee varianten:
Een 10kWh versie voor usd$3500
en een 7kWh versie voor usd$3000
De 10kWh versie wordt gepresenteerd als backup voor de wekelijkse energiecyclus, en de kleinere versie voor de dagelijkse energiecyclus. Wat moet je met die batterij dan?
De batterij komt in twee varianten:
Een 10kWh versie voor usd$3500
en een 7kWh versie voor usd$3000
De 10kWh versie wordt gepresenteerd als backup voor de wekelijkse energiecyclus, en de kleinere versie voor de dagelijkse energiecyclus. Wat moet je met die batterij dan?
Abonneren op:
Posts (Atom)