Pagina's

dinsdag 28 april 2015

Energietransitie is een Collectieve Verantwoordelijkheid


Het is leuk schoppen tegen de schenen van energiegiganten die hard hebben ingezet op kolencentrales. En wellicht is het nodig omdat ze uiteraard een zware lobby voeren om hun zaak te beslechten bij de beleidsmakers. Hetzelfde geldt overigens voor energiereuzen in het algemeen, inclusief de olie- en gaswinning.

Er is natuurlijk wel een probleem. We hebben zelf gekozen voor marktwerking om deze bedrijven zo efficiĆ«nt mogelijk te laten opereren om op die manier van zo goedkoop mogelijke energie gebruik te kunnen maken. Dat heeft met wat mitsen en maren, enigszins redelijk gefunctioneerd. We kregen de “goedkope” energie waar we om hebben gevraagd.

En nu vragen we collectief om groene en duurzame energie. En we zijn zelfs bereid daar extra geld voor te betalen, getuige de stimuleringsprogramma’s. Dat is een verandering die energiegiganten in principe moeten kunnen faciliteren, zeker als daar extra omzet mee gepaard gaat. Dat is dan weliswaar een tijdelijke omzetverbetering, maar die kan helpen om energiegiganten de kans te geven om over te schakelen op de nieuwe energieproductie.

Eerlijkheidshalve moet ik gelijk bekennen dat ze uiteraard, zoals logge giganten betaamt, nogal traag op de vraag zijn ingegaan, maar daar staat tegenover dat het investeren in en bouwen van conventionele centrales niet bepaald de snelheid kent van laten we zeggen de mobiele app-jes markt.

En dat laatste is maar goed ook, want energie is toch ook een soort van eerste levensbehoefte. We kunnen een dag zonder eten, maar een dag zonder verwarming kan onder omstandigheden levensbedreigend zijn. En derhalve denk ik dat er toch een bepaalde collectieve verantwoordelijkheid is.

Ja, we hebben die bedrijven indirect gevraagd centrales te bouwen, en die kunnen we, mede vanwege de duurzaamheid in het algemeen, niet zomaar aan de kant schuiven. Dat hoeft ook niet, want die dingen zijn voorlopig nog wel nodig, en als industrieel complex denk ik nog veel langer ook.

Maar het lijkt me zinvol om goed te kijken waar we energiebedrijven moeten ondersteunen in het gebruik, of juist de ontmanteling, van conventionele centrales. Dit is niet het bedrijfsrisico van een individuele speler, dit is het bedrijfsrisico van de BV Nederland, en we hebben met z’n allen een goede oplossing te vinden zodat we zonder al te veel kleerscheuren zorgvuldig kunnen groeien naar een gedegen energiehuishouding.

Dus laten we net hard genoeg tegen de schenen schoppen van de energiegiganten dat het pijn doet, mede om ze te laten weten dat ze genoeg geld hebben verdiend aan onze energiebehoeften, maar laten we er dan tevens met z’n allen voor zorgen dat er een goede evenwichtige transitie plaatsvindt waarbij bestaande industriĆ«le complexen niet zomaar teloor gaan door onnodige faillissementen of banen in allerijl verloren gaan omdat de bottomline weer eens leidend was.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten